Oves má ve světě výživy koní pověst záhadného strašáka. Lidé často váhají, zda ho krmit, obávají se vyšší energie nebo jiných nežádoucích účinků. Avšak, je oves opravdu takovou hrozbou, jak mu někdy připisujeme? V tomto článku se podíváme na výživové hodnoty, tradici krmení a klíčové faktory spojené s podáváním ovsa koním.
Tradice a historie
Tradice krmení ovsem u koní sahá do hluboké minulosti. Oves byl využíván pro svůj vysoký obsah stravitelné energie, který poskytoval koním nezbytnou sílu a výdrž. Jeho použití sahá do doby, kdy koně ještě byli nepostradatelnými společníky na polích a bojištích. Má opravdu dlouhou historii úspěšného krmení.
Výživové hodnoty ovsa
Oves je velmi chutnou a živinově vyváženou obilovinu. Je bohatým zdrojem stravitelné energie, což jej činí atraktivní krmnou surovinou v krmných dávkách zejména sportovních a dostihových koní. Výživové hodnoty ovsa mohou být do jisté míry ovlivněny odrůdou či podmínkami pěstování. Obsahuje tedy v 1 kg zhruba 11-12 MJ stravitelné energie, 10-12 % proteinu, 12 % vlákniny, 4-8 % tuku a zhruba 50 % škrobu.
Ovesný škrob je však velmi dobře stravitelný. Stravitelnost škrobu celého zrna ovsa se pohybuje kolem 80-90 %, u celých neupravených zrn ječmene a kukuřice se tato hodnota pohybuje okolo 35 %. A proto díky dobré stravitelnosti škrobu může být oves zkrmován celý (i když v dnešní době je běžnější krmit oves mačkaný), samozřejmě s výjimkou koní se špatnými zuby. Navíc oproti kukuřičnému či ječnému škrobu se z velké části ovesný škrob natráví již v tenkém střevě. Naopak škrob z kukuřice a ječmene je tráven převážně v tlustém střevě, přesněji slepém střevě, a tím se zvyšuje riziko acidózy. Také při porovnání již zmíněného ječmene a kukuřice s ovsem, oves obsahuje v 1 kg méně energie, a naopak více tuku a proteinu.
Proč se ovsa (ne)bát?
Krmné směsi často obsahují oves. Každopádně je vždy důležité si položit otázku, kolik ovsa vlastně krmivo obsahuje a zda to může koně ovlivnit. Jestliže krmná směs obsahuje 3 % ovsa, v 1 kg krmiva to znamená 30 g ovsa (= 0,33 MJ stravitelné energie). Proto je vždy důležité nahlížet na krmnou směs jako „komplex“ a zajímat se tedy o celkový obsah živin ve směsi, než cílit pouze na to, zda krmivo náhodou neobsahuje oves. Také jestliže navážeme na živinové hodnoty, tak zatím nelze říct pádný důvod, proč mít z ovsa obavy. Jeho krmení má dlouholetou tradici, a ještě k tomu se jedná o velmi dobře stravitelnou krmnou surovinu.
Avenin a jeho úskalí
Jedním z problémů při krmení ovsem může být avenin. Avenin patří do skupiny proteinů nazývaných prolaminy. Jedná se o složku ovesných zrn, která může pro některé koně způsobovat problémy. U některých koní může způsobovat alergie nebo zvýšenou citlivost či ,,přehnané‘‘ reakce v chování koně. Každopádně je důležité zdůraznit, že každý kůň je individuální a každý kůň může na tuto složku reagovat odlišně.
I přes moderní možnosti krmení a trendy 21. století zůstává oves důležitou krmnou surovinou v krmných dávkách koní. V krmných směsích je často kombinován s dalšími krmnými surovinami tak, aby vzniklo kompletní a živinově vyvážené krmivo.
Text: Ing. Lucie Humeni, více o autorce zde
Foto: archiv společnosti Equiservis, spol. s r.o.